Vanaf 1 september start gemeente Roerdalen met de Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling (GVR). Hierdoor kunnen inwoners met een koopwoning hun huis verduurzamen zonder zelf te investeren. Zij betalen hiervoor 30 jaar lang een heffing aan de gemeente in de vorm van belasting. Zo wil de gemeente woningverduurzaming voor meer mensen bereikbaar maken.
Energiekosten laag houden
Via de nieuwe GVR kunnen inwoners hun woning volledig verduurzamen. De GVR kan worden gebruikt voor het isoleren van dak, muren, glas, vloer en bodem. Ook het plaatsen van zonnepanelen valt onder GVR. Uitgangspunt is dat de woningeigenaar meerdere duurzame maatregelen tegelijk laat uitvoeren. Uitvoerder van GVR is het bedrijf De Woonpas. Deze neemt inwoners al het regelwerk uit handen.
Hoe werkt GVR?
In ruil voor de verduurzaming betaalt de woningeigenaar 30 jaar lang een gemeentelijke belasting. Dit wordt de baatbelasting genoemd. Daar staat tegenover dat de energierekening door de verduurzaming omlaag gaat. De jaarlijkse woonlasten voor de woningeigenaar worden dan ook niet hoger. In veel gevallen worden ze zelfs lager. Daardoor houden woningeigenaren geld over en wonen ze in een duurzame woning met een prettiger leefklimaat. De GVR is verbonden aan de woning. Wanneer de woning wordt verkocht, gaat deze over op de nieuwe eigenaar. De komende weken is GVR/Woonpas op diverse momenten aanwezig in de dorpen om inwoners te informeren over de nieuwe regeling. Ook verspreiden zij informatie en komen er informatiebijeenkomsten.
Duurzaam Roerdalen
Roerdalen helpt inwoners op meerdere manieren om te verduurzamen. Zo zijn er energiecoaches, werkt de gemeente samen met het Duurzaam Bouwloket en komt er een subsidie voor het isoleren van matig geïsoleerde woningen. Via de Keuzehulp op de duurzaamheidswebsite van de gemeente krijgen inwoners informatie over de verschillende mogelijkheden om te verduurzamen.
GVR gaat binnenkort in gemeente Roerdalen van start. Wil jij je alvast aanmelden of meer informatie? Klik dan hier