Nieuwe regeling voor verduurzaming woningen in Roerdalen

In samenwerking met Gemeente Roerdalen

Vanaf 1 september start gemeente Roerdalen met de Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling (GVR). Hierdoor kunnen inwoners met een koopwoning hun huis verduurzamen zonder zelf te investeren. Zij betalen hiervoor 30 jaar lang een heffing aan de gemeente in de vorm van belasting. Zo wil de gemeente woningverduurzaming voor meer mensen bereikbaar maken.

Energiekosten laag houden
Via de nieuwe GVR kunnen inwoners hun woning volledig verduurzamen. De GVR kan worden gebruikt voor het isoleren van dak, muren, glas, vloer en bodem. Ook het plaatsen van zonnepanelen valt onder GVR. Uitgangspunt is dat de woningeigenaar meerdere duurzame maatregelen tegelijk laat uitvoeren. Uitvoerder van GVR is het bedrijf De Woonpas. Deze neemt inwoners al het regelwerk uit handen. 

Hoe werkt GVR?
In ruil voor de verduurzaming betaalt de woningeigenaar 30 jaar lang een gemeentelijke belasting. Dit wordt de baatbelasting genoemd. Daar staat tegenover dat de energierekening door de verduurzaming omlaag gaat. De jaarlijkse woonlasten voor de woningeigenaar worden dan ook niet hoger. In veel gevallen worden ze zelfs lager. Daardoor houden woningeigenaren geld over en wonen ze in een duurzame woning met een prettiger leefklimaat. De GVR is verbonden aan de woning. Wanneer de woning wordt verkocht, gaat deze over op de nieuwe eigenaar. De komende weken is GVR/Woonpas op diverse momenten aanwezig in de dorpen om inwoners te informeren over de nieuwe regeling. Ook verspreiden zij informatie en komen er informatiebijeenkomsten.

Duurzaam Roerdalen
Roerdalen helpt inwoners op meerdere manieren om te verduurzamen. Zo zijn er energiecoaches, werkt de gemeente samen met het Duurzaam Bouwloket en komt er een subsidie voor het isoleren van matig geïsoleerde woningen. Via de Keuzehulp op de duurzaamheidswebsite van de gemeente krijgen inwoners informatie over de verschillende mogelijkheden om te verduurzamen.

GVR gaat binnenkort in gemeente Roerdalen van start. Wil jij je alvast aanmelden of meer informatie? Klik dan hier

Veelgestelde vragen.

De maatregelen die De Woonpas aanbiedt zijn: dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie, isolatieglas en energieopwekking door middel van zonnepanelen.

De keuze voor het materiaal wordt gemaakt door De Woonpas en de uitvoerders op basis van de woninginspectie.

Je loopt geen risico, zolang je geen gedragswijziging in jouw energieverbruik vertoont. Als De Woonpas onverhoopt failliet zou gaan, blijft de garantie van de uitvoerders gehandhaafd. Wanneer een uitvoerder failliet gaat, neemt De Woonpas deze garantie over.

Er wordt in eerste instantie beoordeeld of uw woning in aanmerking komt voor  GVR. Indien dit het geval is, wordt er contact opgenomen voor een woninginspectie. Uit de inspectie volgt een eventueel aanbod. Voor een volledig overzicht van de te nemen stappen wordt verwezen naar de brochure die u heeft ontvangen en onze site: www.dewoonpas.nl.

De Woonpas is je aanspreekpunt voor vragen en ook na afronding van de werkzaamheden blijven zij jouw vaste aanspreekpunt zolang de regeling loopt.

U kunt overcapaciteit altijd terugleveren aan het energienet. Tot 2025 geldt hiervoor de zogenaamde salderingsregeling. U krijgt een vergoeding voor de geleverde energie die gelijk is aan de prijs die u betaalt voor stroom. De salderingsregeling zal vanaf 2025 langzaam worden afgebouwd. Deze afbouwregeling is, voor zover bekend, meegenomen in de berekening van de baatbelasting. Mocht de situatie zich voordoen dat u vanwege een overbelast elektriciteitsnetwerk (tijdelijk) uw overcapaciteit niet kan terugleveren aan het energienet, dan moet u zich wenden tot de netbeheerder. De Woonpas is hiervoor en eventuele misgelopen vergoeding(en) niet aansprakelijk.
U ontvangt van De Woonpas een garantie op installatie, materiaal en de energetische werking van de maatregelen. Onderhoud is niet inbegrepen. Bij isolatie is onderhoud ook niet aan de orde. Bij de zonnepanelen is het regulier onderhoud de verantwoordelijkheid van de woningeigenaar. Dit zal in de praktijk beperkt blijven tot het periodiek schoonmaken van de panelen.
De Woonpas verdient haar geld op twee manieren. Enerzijds krijgt zij een vergoeding van de uitvoerder/installateur in ruil voor het aangebrachte werk. Daarnaast wordt er een kleine opslag gerekend op het rentepercentage voor het geld dat aangetrokken wordt om de verduurzamingsmaatregelen te bekostigen.
In het geval De Woonpas failliet gaat heeft dit geen impact op de reeds verduurzaamde woningen. De Partners van de Woonpas zullen in overleg de dienstverlening binnen de samenwerking en daarmee de rol van De Woonpas door een andere partij laten uitvoeren. In het geval een uitvoerder failliet gaat, is De Woonpas verantwoordelijk voor de afgegeven garanties aan de woningeigenaar.